Середа, 14 квітня 2021

Чіпсоманія

Цікаво, що чіпси, які нині мають репутацію простонародної й нездорової їжі, спочатку були створені для аристократії США. За даними Американської Асоціації закусок чіпси залишаються одним із найбільш популярних продуктів у США. Щорічні обсяги продажу їх у США складають приблизно 6 млрд. доларів, американці поїдають чіпсів більше, ніж будь-де у світі – майже 3 кг/рік! На їх виготовлення йде 11% усієї картоплі вирощеної у США. Батьком чіпсів можна вважати залізничного магната та одного з легендарних американських мільйонерів Корнеліуса Вандербільта і кухара готелю Moon Lake House в місті Саратога-Спрінгс Джорджа Крама. У 1853 р. Вандербільт зупинився у Moon Lake House і під час обіду наказав офіціантові віднести подану йому смажену картоплю, тому що вона була занадто товсто нарізана і погано просмажилася. Кухар Крам вирішив виправити ситуацію: він дуже тонко нарізав картоплю, обсмажив її у великій кількості олії до хрускоту і посолив. Вандербільт був у захваті та весь час перебування у готелі поїдав хрусткі картопляні скибочки. Таким чином, чіпси стали популярні серед американського бомонду і увійшли в меню фешенебельних ресторанів США.
Цікаво, що прототип чіпсів – «смажена картопля по-французьки» або картопля-фрі, яку тепер можна знайти у будь-якій закусочній типу МакДональдса, також спершу була їжею американської еліти. Вперше вона була представлена на обіді в Білому домі президентом
Томасом Джефферсоном, що довгий час пропрацював послом у Франції. «Картопля по-французьки» кілька десятиліть була недоступною простим смертним – олія була занадто дорогою, а тому картоплю воліли варити і пекти, але не смажити.
У 1929 р. була винайдена перша машина для промислового виготовлення чіпсів. Її придумав механік-самоук Фріман Макбет, що продав машину одній з фірм, але відмовився від плати за свій винахід, натомість зажадавши, що йому дозволять колупатися в його машині тоді, коли він цього захоче. У 1937 р. у США створили особливу дослідницьку організацію Національний Інститут картопляних чіпсів, яка зайнялася науковими дослідженнями у цій сфері. А в 1961 р. він уже перетворився у Міжнародний Інститут картопляних чіпсів. Одним із завдань дослідників смаженої картоплі стала боротьба з надмірно агресивними продавцями. Один з них рекомендував своїм покупцям користуватися чіпсами для миття, як мильною стружкою. Інший опублікував рецепт унікальної страви: засипати чіпси в глибоку тарілку, рясно посипати цукром і залити вершками.
У 1955 р. чіпси почали експансію на споживачів. Виробники чіпсів ввійшли в альянси з виробниками лимонадів, печива, цукерок, гамбургерів і хот-догів та стали продавати чіпси у комплекті з цими продуктами. В кінці 1950-х років чіпси були самим часто рекламованим продуктом на американських телеканалах. У 1970 р. чіпсів вперше було продано більш ніж на 1 млрд. доларів.

жерело: http://polezno.com

colorbar